Cermoniell rengörning av matta

By Paul Babalola on
Rengörning

Understundom händer det att vi rengör dojomattan under cermoniella former. Vi gör det när det känns lämpligt – när alla är på plats i tid och således kan delta och när det blir en bra inledning till träningen. Det har till syfte att förstärka budoandan men har även en del praktiska skäl. Yoshigasaki Sensei har skrivit en text som ger bakgrunden – den finns på Ki No Kenkyukai Sveriges hemsida under rubriken cleaning.

Alla deltar således – såväl hög som låg – och det går till så att vi tar våra två cermoniella hinkar och fyller dem med en tredjedel med vatten och placerar ut i dojon. Var och en tar en cermoniell rengöringsduk från hyllan, doppar den i vatten, kramar ur väl och sveper med lätta tag över mattan. När man gjort sin del så sköljer man ur duken under rinnande vatten, kramar ur den och hänger tillbaka den i torkstället. På det här sättet gör vi alla vår del och ingen behöver vara markservice för någon annan.

Det räcker med att var och en gör ett par mattor. Är man få så gör man alltså bara en mindre del av dojon. Syftet är således inte i första hand rengöring även om matten inte tar skada av att då och då bli rengjord på detta sättet.