Koichi Tohei: Strength vs Ki-Aikido

By Paul Babalola on

Grundaren av Ki-Aikido – Koichi Tohei Sensei – blev 91 år gammal. Han gick hastigt bort 19 maj 2011 efter en kortare tids sjukdom.

Tohei Sensei var en gång i tiden chefsinstruktör vid Hombu Dojo och 1969 var han den förste att erhålla 10:e Dan av O’Sensei.

Tohei Sensei tog fram Ki-principer som han – enligt senare intervjuer – skapat efter inspiration av hur O’Sensei som individ levde och utövade aikido. Tohei Sensei började tillämpa dessa principer vid sina pass i Hombu Dojo. Han fick dock blandat gehör av andra seniora instruktörer och 1971 bildade han därför Ki No Kenkyukai för att lära ut Shin Shin Toitsu Aikido – även kallad Ki-Aikido – utanför Aikikai. Han kvarstod dock som chefsinstruktör fram till 1974 då han lämnade Aikikai för att uteslutande ägna sig åt sin nya organisation.

I ett brev till alla aikidoklubbar i maj 1974 förklarar Tohei Sensei varför han lämnat Aikikai och skapat en ny organisation och en splittring i aikidovärlden var ett faktum. Detta var en stor händelse på sin tid som chockade aikidokas över hela världen eftersom många ansåg Tohei Sensei som den främste aikidoinstruktören efter O’Senseis död. Det resulterade också i att ett antal klubbar lämnade Aikikai och övergick till Ki No Kenkyukai – eller Ki-Society som organisationen också kallades.

Fram till 2002, så länge som Tohei Sensei personligen var aktiv ledare inom Ki No Kenkyukai, tillhörde de svenska klubbarna inom Ki-Aikido denna japanska organisation. Idag tillhör de svenska klubbarna Ki No Kenkyukai Association Internationale, som bildats av Yoshigasaki Sensei – en av Tohei Senseis främsta instruktörer.