Träning

Bugning
Bugning
En vanlig lektion

1. Förhållningsregler

Vi har nästan inga regler.

A. På mattan

1. Kom i tid
2. Inga nycklar, örhängen, halsband – kan fastna
3. Klippta naglar, rena fötter
4. Träningskläder = långbyxor och långärmad tröja, alternativt Gi
5. Om skadad – säg till instruktören – gå inte av mattan

B. I dojon

1. Lämna inte handdukar och kläder liggande framme
2. Var med och städa före eller efter träning då och då

2. Buga in

Vi tackar för dagens träning genom att buga mot dojons huvudvägg och till instruktören. Företrädelsevis på ett led med lagom utrymme mellan oss, sittande seiza, med två knytnävar mellan knäna, ca 2-3 sekunder, försök att känna in så att alla bugar samtidigt. (Vi bugar inte mot Ki-tecknet – bra att komma ihåg vid framtida graderingar.)

3. Ki-övningar

Träningen inleds alltid med uppmjukning/centreringsövningar – dessa är inte uppvärmning eller stretching. Alla tekniker och rörelser i Aikido bör utföras inom den egna kroppens begränsningar – där vi är koordinerade och starka. Rörligheten kommer att öka med tiden. Inget tävlingsmoment = ingen anledning att jämföra sig med dem som kan gå ner i spagat bara sådär, vighet är inget självändamål.

Alla rörelser inleds åt vänster, vilket blir motsatt håll som någon som står vänd emot dig. Första rörelsen är för att känna var gränsen går (1, 3, 5 och 7) och andra rörelsen (2, 4, 6 och 8) syftar till att gå dit man således kan, utan att bli spänd eller översträckt. De stående övningarna räknar vi till 8 och på de sittande till 5, rullningarna till stående till 4 – allt för att man inte skall somna till.

Viktigt är att komma ihåg att vi räknar till rörelsen och inte rör oss efter hur vi räknar. Detta ger en naturligare andning. Räkna högt och lyssna på tempot som instruktören har för att inte det skall bli en enda kakofoni.

4. Aikido-tekniker och Ki-övningar

Alla tekniker och övningar kommer tillbaka, med lite olika aspekter och teorier kring. Alla instruktörer har lite olika sätt att berätta och lära ut – sug ut det göttigaste av varje – prova och experimentera.

Ta inte illa vid dig om någon skrattar lite – kroppskomik är något som alla människor delar. Ta åt dig konstruktiva förslag och strunta i besserwissers – de slutar prata när de är mogna för det.

Det kan ofta vara svårt att låta bli att prata när man har kul, men försök att låta träningen vara kontemplativ och utforskande. Försök att vara ärlig och träna på din egen och din partners nivå.

5. Avslutning

Buga ut, stretcha ev. efteråt.
Viktigt: Kryssa i närvarolistan varje gång du tränar.